h

Prinsjesdagprotest op het Koekamp in Den Haag.

18 september 2023

Prinsjesdagprotest op het Koekamp in Den Haag.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Op zondag 17 september organiseerde de landelijke SP het Prinsjesdag protest op het Koekamp in Den Haag. Vanuit de hele provincie Fryslân stapten mensen in Leeuwarden en Heerenveen op de bus richting Den Haag.

Met nog een korte tussenstop in Emmeloord reden we door regenachtig weer naar Den Haag. Vanwege de protesten op de A4 door Extinction Rebellion reden we via Wassenaar Den Haag in. Er was een grote politiemacht op de been bij de protestacties die er in Den Haag deze dag zouden zijn. Bij Extinction Rebellion waar we langsreden richting het Koekamp was zelfs de ME.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Ook voor ons Prinsjesdagprotest was dit zo, voor mij een reden om even een praatje met een van de agenten te maken. Vanwege de acties in Den Haag zijn heel veel wijkagenten uit hun wijk gehaald om te assisteren en alleen spoedeisende hulp zou beantwoord worden. Bezuinigingen op alles in Nederland en ook de politie heeft daar heel veel last van.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Zo’n 1500 mensen hadden zich op het Koekamp verzameld, die hebben geluisterd naar de plannen van de SP voor de komende jaren. Plannen die ook in ons verkiezingsprogramma te lezen zijn. De zorgkosten moeten omlaag, de boodschappen moeten goedkoper, de energie moet weer in eigen handen en het Openbaar Vervoer moet weer betaalbaar en bereikbaar zijn, dat waren punten die voorbij kwamen. Lillian Marijnissen ging in gesprek met verschillende mensen over wonen, zorg en energie. In Limburg en Noord Brabant zit de SP in de coalitie en daar werken ze met plannen om de energie in provinciale handen te krijgen, zodat deze betaalbaar is voor iedereen.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

De voorzitter van de PvdA uit België, Raoul Hedebouw was aanwezig en vertelde de mensen hoe erg hij altijd onder de indruk was van de SP in Nederland. Wat een goede manier om politiek te bedrijven, de mensen erbij betrekken door langs de deuren te gaan, democratischer kan het niet. In België slaat dit erg goed aan, de PvdA is dan ook een grote partij in België. Raoul Hedebouw vuurde ons dan ook aan om door te gaan met ons goede werk.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

De protestmars was indrukwekkend. Heel veel mensen liepen er mee. Jongeren liepen met een eigen spandoek en heel indrukwekkend zelfs ouderen met een rollator liepen ondanks dat ze slecht ter been waren mee in de mars. Mijn stappenteller gaf ruim 6000 stappen aan dus petje af voor al die ouderen die hun stem lieten horen. Rond half vijf werd de terugreis aangevangen iedereen was moe, tevreden en voldaan. Wij hebben onze stem laten horen. Op naar een eerlijker samenleving, die voor iedereen betaalbaar is en waar niemand wordt uitgesloten.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Volg ons

   

U bent hier