h

LTO verkiezingsdebat over rol EU druk bezocht.

3 maart 2017

LTO verkiezingsdebat over rol EU druk bezocht.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Het LTO ( Landbouw en Tuinbouw Organisatie) Noord Nederland heeft op 2 maart jongstleden een verkiezingsdebat georganiseerd in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Op uitnodiging van het LTO gingen Fenna Feenstra (SP), William Moorlag (PvdA), Nico Uppelschoten (PVV), Harry van de Molen (CDA) en Jan Huitema Europarlementariër namens de VVD in debat aan de hand van een vijftal stellingen.

De zaal was goed gevuld met ondernemers uit de land- en tuinbouw en geïnteresseerden. Tijdens het debat konden de aanwezigen meedoen met de discussie, maar ook vragen stellen.

Tijdens het debat kwam naar voren dat er iets gedaan moet worden aan de regelgeving vanuit Europa. Teveel regelgeving frustreerd boeren en tuinders, die gewoon hun werk willen doen en daar een eerlijke prijs voor vangen. Ook kwam naar voren dat de subsidies door de EU verstrekt niet altijd gunstig zijn voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Daar waar Nederland slechts 14% van de subsidies ontvangt, krijgt Frankrijk meer dan 40% van die subsidies voor het produceren van hun producten, dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Fenna Feenstra lid van de Provinciale Staten Friesland en nummer 40 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, pleitte voor meer regionale democratie en we willen een eerlijke prijs voor de boer. Landbouwers en andere ondernemers die worden uitgeknepen door inkopers, worden voortaan beter beschermd. We willen een speciale ombudsman
voor kleine ondernemers in de land- en tuinbouw en in de visserij. Zo’n ombudsman kan oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stellen en bijvoorbeeld supermarkten wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Verder wil de SP het initiatief om met andere landen in Europa te komen tot een nieuwe vorm van productiebeheersing voor melk, zodat melkprijzen stabiliseren en mestoverschotten voorkomen worden. De weidegang kan de gemiddelde boer 10.000 euro meer op jaarbasis opleveren. Dit is los van de subsidie! Weidegang is efficiënter omdat je minder mest transport kosten hebt, minder ammoniak uitstoot, en een verbeterde diergezondheid (minder kosten). Bij veel boeren ontbreekt die kennis. Fenna Feenstra beschuldigd de LTO en VVD/PvdA samen met de steun van het CDA, D66 en de SGP ervan dat ze niet geanticipeerd hebben op deze kans. Uit de zaal kwamen geen reacties van de aanwezige boeren.

De boeren en tuinders in de zaal waren het over een ding roerend eens, door het beleid van de EU voelen wij ons in het verdom hoekje zitten.

Reactie toevoegen

Volg ons

   

U bent hier