h

SP: GS en gemeente Heerenveen moeten Kunstencentrum A7 redden.

21 oktober 2009

SP: GS en gemeente Heerenveen moeten Kunstencentrum A7 redden.

Muziekcentrum A7 uit Heerenveen staat op het punt om failliet te gaan door mismanagement van het bestuur en het falen van de Raad van Toezicht. Volgens de Statenfractie van de SP heeft echter ook de gemeente gefaald door onvoldoende de vinger aan de pols te houden en loopt deze nu weg voor haar verantwoordelijkheid.

“Terwijl iedereen er de mond van vol heeft dat we arbeidsplaatsen moeten behouden in tijden van crisis stort de gemeente Heerenveen 130 mensen in de bijstand. 130 mensen die bijna 2000 kinderen een kans bieden om hun talenten te ontplooien, die een onmisbare, positieve bijdrage leveren aan het leefklimaat in Fryslân. 130 mensen en 2000 kinderen die part noch deel hebben aan de fouten, het graaien en de misstanden die spelen in het management. Maar ook de gemeente Heerenveen heeft hier gefaald door de gang van zaken te lang door te laten etteren”. Dit volgens de Staten fractie van de SP bij monde van Ad van de Kolk.

Volgens de SP is het in deze tijden niet te verkopen dat op deze manier omgegaan wordt met het Kunstencentrum A7. Het levert niet alleen een waardevolle bijdrage aan een leefbare samenleving maar ook aan vele honderden kinderen en hun ouders. Deze dreigen nu de dupe te worden. Van de Kolk verwijt ook B&W en de raad van Heerenveen dat zij weglopen voor hun verantwoordelijkheid tegenover hun burgers.

Van de Kolk: “Het is wel erg opvallend dat er nauwelijks moeilijk wordt gedaan over iets als een nieuw Thialf waar miljoenen in verdwijnen terwijl er in het geval van behouden van zoiets waardevols als A7 dit zelfde elan helemaal ontbreekt en men het gewoon opgeeft. Terwijl het om veel minder geld gaat. Daarbij vergeet de gemeente ook nog eens fijntjes dat het hier gaat om de service naar de eigen burgers en niet om een of ander commercieel bedrijf. Dus men kan concluderen dat als er geen directe materiële winst te behalen is, B&W blijkbaar geen interesse heeft zo’n waardevol initiatief te redden al was het maar om behoud van werkgelegenheid.

We praten hier niet over een bedrijf dat winst dient te maken maar over een voorziening voor onze burgers, een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat deze niet wordt genomen door B&W en raad van Heerenveen is ronduit slap. Provinciale Staten moeten ingrijpen en gaan praten met het Kunstencentrum en de gemeente Heerenveen om een oplossing te vinden zodat het kan blijven bestaan” Afgezien van de direct gevolgen voor de burgers en medewerkers vreest de SP ook dat de bijdrage van Heerenveen aan “Fryslân culturele hoofdstad van Europa” in 2018 ernstig gevaar gaat lopen als dit centrum zou vallen. De fractie schriftelijke vragen gesteld waarin ze het bovenstaande bepleit.

Volg ons

   

U bent hier