h

AGNES KANT IN FRIESLAND: DE ZORG, EN HOE NU VERDER?

25 februari 2008

AGNES KANT IN FRIESLAND: DE ZORG, EN HOE NU VERDER?

Agnes Kant en Farshad Bashir bezochten op woensdag 20 februari Heerenveen. Beiden hebben zitting in de Tweede Kamerfractie van de SP. Agnes is expert op het SP Zorgfront. Farshad zit nog maar koud op zijn zetel of hij heeft onbedoeld gelijk een record op zijn naam gezet omdat hij meteen ook het jongste kamerlid ooit is. Na aankomst in Heerenveen werd eerst de dagschotel van eetcafe De Stal genuttigd. Daarna vulde het paar de resterende avond met een thematisch programma rond het onderwerp: De Zorg, En Hoe Nu Verder. Het goed vertegenwoordigde publiek in het Nije Huys aan de Burgemeester Falkenaweg werd getracteerd op een veelzijdig programma. Voor de pauze vertelde Farshad over zijn jeugd in Afghanistan. Daarna stak Agnes een rede af over Zorg in de ruime zin van het woord. Na de pauze werd veel tijd uitgetrokken voor rechtstreekse vragen uit het publiek. De avond werd tenslotte afgesloten met het aanbieden van een schilderij gemaakt door de Heerenveense kunstenaar Amber de Groot, die een portret had vervaardigd met de ondertiteling "Zorg" in het achterhoofd. Na Heerenveen doen beide volksvertegenwoordigers de volgende dag nog Harlingen en Buitenpost aan.

Farshad Bashir werd geinterviewd door Agnes en dat mondde uit in een ontspannen gedachtenwisseling over een toch wel zwaar beladen onderwerp: Afghanistan. Volgens Bashir is de opzet van de hulp door Nederland dan misschien goed bedoeld in eerste instantie maar mondt onvermijdelijk uit in een averrechtse uitkomst. De Taliban krijgen juist meer voet aan de grond omdat we ingezet hebben op een overduidelijke militaire interventie en niet op hulp in de strikte zin. Met onze inzet op militaire ondersteuning verliezen we de slag. Veel beter is het om in de conflictluwe gebieden scholen, infrastructuur en zorg uit te bouwen zodat de bevolking Nederlandse inmenging als positief gaat ervaren. Nadat Farshad is gevraagd welk terrein in de Tweede Kamer zijn grootste voorkeur geniet, waarbij onze jongste telg met een brede glimlach onthult dat hij welliswaar gedachten heeft over zijn rol in de volksvertegenwoordiging, zwijgt hij veelbetekenend. Hij is nog niet in de fase van onthulling...
Agnes Kant neemt de microfoon over. Ze gaat uitgebreid in op het tv spotje waarin een oude dame zich van haar kleding ontdoet. Het filmpje staat voor De Uitgeklede Zorg. Hoe kom je op zo'n filmpje? Agnes onthult dat ze op de gedachte kwamen nadat een oudere vrouw haar eerder had verteld dat ze elke week, bijna elke dag, door een andere hulpverlener werd gewassen. De film was dus gebaseerd op een werkelijk bestaande situatie in de zorg. Na de pauze werd overigens uit reacties van het publiek duidelijk dat ook in Heerenveen heel schrijnende gevallen geen uitzondering zijn. Maar hoe moet de zorg dan? Agnes geeft een voorbeeld uit haar praktijk. "Je kunt", zegt ze, "de zorg weer bij de mensen brengen door kleinschalige opzet." Maak eenheden van alle nodige hulpverleners voor een bepaalde wijk en vooral ook in die bepaalde wijk. De hulpverleners kennen daardoor elkaar en hun clienten zodat je de persoonlijke betrokkenheid veel sterker uitbouwt. Deze methode werkt echt want er bestaan een paar van dit soort projecten. Hulpverleners kunnen hulp toesnijden op specifieke behoeften ofwel toesnijden op maat. Dat ontbreekt nu ten ene male vanwege de grootschaligheid en de topzware organisatie van management. Er is maar een antwoord op de huidige situatie: we moeten terug naar een menselijke zorg door de menselijke maat weer in te voeren. Persoonlijke benadering en menselijkheid. En vooral ook minder regels. Regels zijn er ten slotte ten dienste van de mens en de mens is er niet ten dienste van de regels.
Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. En vragen zijn er... Zoveel zelfs dat Agnes schrikt van de situatie in Heerenveen. Op een later tijdstip dit jaar gaat de afdeling Heerenveen een kader scheppen voor de inventarisering van de zorgproblematiek. Agnes Kant heeft uitgesproken daaromtrent ook geinformeerd te willen blijven. Overbodig te zeggen dat de afdeling niet alleen gaat inventariseren maar met het geinventariseerde ook daadwerkelijk actie zal organiseren. De avond zou om 22.30 uur afgesloten worden maar liep door de vele vragen uit tot ruim over 23.00 uur.
Ten slotte had de afdeling nog een aardige actie georganiseerd. Kunstenaar Amber de Groot was bereid gevonden om tijdens de Kant-avond een schilderij te vervaardigen met het thema Zorg in het achterhoofd. Het werd een prachtig portret van een meisje met een oogluikende droefheid in haar gezicht. Het schilderij zou naar een goed doel gaan, alsook het bedrag dat het zou gaan opbrengen. Het goede doel werd, naar voorstel van Amber het "Blijf van mijn Lijf" huis in Leeuwarden; het enige huis in zijn soort in Friesland. Landelijk zijn er tweeentwintig van deze huizen. Je zou dus kunnen denken dat er in Friesland maar weinig vrouwen zijn die voor een tijd op een beschermd adres willen verblijven. De praktijk is weerbarstiger. Er is namelijk vooral gebrek aan geld, niet aan vrouwen in nood. We hebben als SP Friesland ruim 200 euro ingezameld. Het publiek deed 120 euro in de pet. Het "Blijf van mijn Lijf" huis kan aldus 320 euro en een prachtig schilderij tegemoet zien. Voorwaar een schitterende afsluiting van een succesvolle avond!

Volg ons

   

U bent hier